Z ušetrených 340.000 eur sa budú digitalizovať kiná v menších mestách

12.12.2011 Celý región

Bratislava 11. decembra (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) SR použije 340.000 eur na ďalšiu digitalizáciu kín. Tieto peniaze pôjdu cez Audiovizuálny fond (AVF). Ide o časť z vyše troch miliónov eur, ktoré predstavujú nevyčerpané kapitálové výdavky z predchádzajúcich rozpočtových rokov v kapitole ministerstva. Vláda v stredu (7.12.) súhlasila so zmenou účelu ich použitia.

Podľa ministra kultúry Daniela Krajcera (SaS) sa tak môže zdigitalizovať 10 až 12 jednosálových kín najmä v menších mestách v chudobnejších regiónoch. \"Bez pomoci by si s digitalizáciou neporadili a v budúcnosti by nemohli premietať nové filmové tituly nových nosičoch,\" vysvetlil.

Ako doplnil AVF, ministerstvo týmto príspevkom operatívne reaguje na aktuálnu situáciu v sieti kín, pre ktoré je prechod na digitálne technológie premietania nevyhnutnou podmienkou ich ďalšej existencie už v blízkej budúcnosti. Podporiť tak bude možné ďalšie žiadosti, predložené vo výzve 4/2011, ktoré na dofinancovanie odporučila odborná komisia. Tá pri posudzovaní prihliadala okrem technologických predpokladov aj na zabezpečenie spolufinancovania digitalizácie, na programový profil kina s dôrazom na zastúpenie európskej kinematografie, ako aj na teritoriálne členenie a divácky potenciál kina a jeho lokality.

V rokoch 2010 a 2011 fond finančne prispel zo svojho rozpočtu na 16 žiadostí na digitalizáciu. Išlo napríklad o kiná v Liptovskom Mikuláši, Štúrove, Spišskej Novej Vsi, Lučenci či Malackách. Pokračovať v tom chce aj v budúcom roku, keďže podpora tohto procesu je jednou z jeho priorít.
 

Vyberte región